ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κοινή συναινέσει το ΔΣ της ΕΜΕ, με τη “λεοντή” των παρατάξεων, επινοεί τρόπους για να παρακάμπτει τα μέλη της ΕΜΕ

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Περιεχόμενα

Α. Γιατί η ιστορία πρέπει να καταγράφεται και όχι να παραχαράσσεται
Β. Η μαγνητοφώνηση των πρακτικών στην ΕΜΕ (ΔΣ και ΓΣ) μια... ιστορία που παραμένει ανολοκλήρωτη
Γ. Η πίτα” των επιτροπών μοιράστηκε όπως “έπρεπε” άνισα, αντικαταστατικά, με αδιαφάνεια και χωρίς ανακοινωμένα (ή μη ανακοινωμένα) κριτήρια...



Α. Γιατί η ιστορία πρέπει να καταγράφεται και όχι να παραχαράσσεται

Μετά την επεισοδιακή έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην ΕΜΕ (για ΔΣ και ΕΕ) στις 19/3/2017, σε εκτίμηση (5/4/2017) ανεξάρτητου υποψηφίου, για τις εκλογές, διαβάσαμε την εξής αποστροφή, που πόρρω απέχει της πραγματικότητας.
«Αξιοσημείωτο είναι πως στη “Μαθηματική Άνοιξη” συμμετέχει ως εκλεγμένη η κ. Σοφία Λαμπροπούλου, η πρώτη γυναίκα μέλος του ΔΣ της ΕΜΕ!!!».

Δεν θα δίναμε συνέχεια στο γεγονός αν στη συνεδρίαση του ΔΣ (16/6/2017) δεν αναπαραγόταν η ίδια αναληθής διατύπωση. Θεωρώντας προκλητική την αλλοίωση της πραγματικότητας κρίναμε απαραίτητο να αποκαταστήσουμε δημόσια την ιστορική αλήθεια και να αποδώσουμε την πραγματικότητα.

Eπισημαίνουμε, λοιπόν, πως η κα Ιωάννα Μακρή (η οποία διετέλεσε Έφορος Βιβλιοθήκης) είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα -με την ενιαία “Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”- στο ΔΣ στις εκλογές του 2015. Αυτό όσον αφορά τα πρόσφατα χρόνια.

Με αναγωγή στο 1918 στις απαρχές της ΕΜΕ, επικαλούμαστε την αναφορά του Γ. Ωραιόπουλου (στη σελ. 33) «Σε μια Γ.Σ. του 1935 παραιτήθηκαν από μέλη της ΕΜΕ οι αντιπολιτευόμενοι του ΔΣ Παναγιώτης και Μαρία Ζερβού, Β. Μακρής, Τ. Κεραμιδάς, αλλά επανεγγράφησαν στην επόμενη Γ.Σ[1] για την κα Μαρία Ζερβού, ως μία από τις γυναίκες μέλη του ΔΣ. 
Η επεξεργασία των στοιχείων για τη συγγραφή της Ιστορίας της ΕΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε αυτό το στοιχείο θα διασταυρωθεί, και για την περίπτωση που προϋπήρξε άλλη γυναίκα μέλος του ΔΣ αλλά και για τις περιπτώσεις που ακολούθησαν την τελευταία 30ετία.
Μάλιστα επισημαίνουμε ότι υπάρχουν και αναφορές (σελ. 33, 34)[2] σε γυναίκες υποψήφιες στις εκλογές οπότε χρήζει διερεύνησης αν (και πότε) εκλέχτηκαν στο ΔΣ.

Και για να είναι ολοκληρωμένη η αναφορά συμπληρώνουμε πως η πρώτη γυναίκα που εξελέγη -με την ενιαία “Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”- στην Εξελεγκτική Επιτροπή στις εκλογές του 2015 είναι η κα Αγγελική Χ. Χρονοπούλου.
Βέβαια η επεξεργασία των στοιχείων είναι σε εξέλιξη οπότε και θα επανέλθουμε με σχετική αναφορά όταν εντοπιστεί και άλλη γυναίκα εκλεγμένη παλαιότερα σε Εξελεγκτική Επιτροπή.
Προφανής, όμως, είναι η ανάγκη να αναδειχθεί η συμμετοχή των γυναικών –μαθηματικών στο ΔΣ και την ΕΕ της ΕΜΕ εφόσον εμπλέκεται ένας μικρός αριθμός δυσανάλογος μάλιστα κατ’ αναλογία με βάση τα φύλα. Έτσι θα καταβληθεί προσπάθεια να αναδειχθεί και αυτή η παράμετρος στην διαχρονική πορεία της ΕΜΕ.

Με αναγωγή στο 1918 στις απαρχές της ΕΜΕ, επικαλούμαστε την αναφορά του Γ. Ωραιόπουλου (στη σελ. 34)  
«Ο Σ. Παπαδόπουλος μέλος της Εξ. Επιτροπής στη ΓΣ του 1958 διαφώνησε με τα δύο άλλα μέλη της επειδή η επιστημονική δράση της ΕΜΕ υπήρξε υποτυπώδης... δεν διαπιστούται ύπαρξη δράσεως γενικωτέρας φύσεως επαγγελματικής, εθνικής... Καταλογίζω στο ΔΣ προχειρότητα... Το κατεστημένο πάλι εγκρίνει τα Πεπραγμένα»[3] για να επισημάνουμε ότι μειοψηφία στην Εξελεγκτική Επιτροπή έχει (ξανά)καταγραφεί  (ΓΣ 1958).

Η επεξεργασία των στοιχείων για τη συγγραφή της Ιστορίας της ΕΜΕ, όμως,  βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε αυτό το στοιχείο θα διασταυρωθεί για να απαντηθεί αν υπήρξε έκθεση μειοψηφίας της ΕΕ ή καταγγέλθηκε μόνο στη ΓΣ, όπου και κατεγράφη στα πρακτικά της (ΓΣ 1958) η μειοψηφούσα άποψη του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής.


Β. Η μαγνητοφώνηση των πρακτικών στην ΕΜΕ (ΔΣ και ΓΣ) μια... ιστορία που παραμένει ανολοκλήρωτη

Στη συνεδρίαση του ΔΣ (16/6/2017) έληξε με το μικρότερο αποτέλεσμα μια... εκκρεμότητα που έλκει τις “ρίζες” της στο ΔΣ 2011-2013 όταν στο ΔΣ για πρώτη φορά συμμετείχαν δύο εκλεγμένα μέλη της ενιαίας «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» οι κ.κ. Κερασαρίδης Γιάννης και Παπαϊωάννου Αλέξης.
Εκείνη την πολύ δημιουργική περίοδο, από την οποία απομυζούν ακόμη οι 3 παρατάξεις στις οποίες αποσυντέθηκε η ενιαία «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», με αρχή, 15/10/2011, τέθηκε γραπτά και δημόσια εκ νέου το ζήτημα της αδιαφάνειας στη λειτουργία της ΕΜΕ. Αδιάψευστος μάρτυρας το κείμενό μας, με τίτλο: “ΕΜΕ: ένας αρχικός απολογισμός των 6 συνεδριάσεων του Δ.Σ. Είναι διαφανής η λειτουργία της ΕΜΕ;”[4]

Όπως [τότε] σημειώναμε ενώ “διερχόμαστε ήδη ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές της ΕΜΕ (20-3-11) και έπειτα από 6 συνεδριάσεις του ΔΣ, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, έχουμε ένα ικανοποιητικό δείγμα για να προχωρήσουμε σε μια αρχική αξιολόγηση της πορείας της ΕΜΕ... Οι αξιολογικές αναφορές μας θα επικεντρωθούν αυτή τη φορά μόνο στο αρχείο αποφάσεων του ΔΣ της ΕΜΕ όπου η κατάσταση σήμερα (14-10-11) έχει διαμορφωθεί[5] τέθηκαν τα προβλήματα αδιαφάνειας που ενδημούσαν στην ΕΜΕ.

Μάλιστα, κατά την άποψή μας, από τα στοιχεία που παραθέσαμε, η απάντηση στο ερώτημα: Είναι διαφανής η λειτουργία της ΕΜΕ; είναι αρνητική. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που, η λειτουργία της ΕΜΕ,  θα μπορούσε να περιγραφεί με την απόφανση η αδιαφάνεια σήμα κατατεθέν του ΔΣ της ΕΜΕ. Θέτουμε, λοιπόν, υπόψη σας, τα πραγματικά περιστατικά για να δώσετε τη δική σας απάντηση στο παραπάνω ερώτημα... [6]

Και αυτό το κείμενο ήταν μόνο η αρχή.
Ακολούθησε στις 26/1/2012  νέο κείμενο με τίτλο: Η διαφανής λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ... προαπαιτούμενο για να μπει τέρμα στην συρρίκνωση της ΕΜΕ λόγω της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας... [7] όπου σημειώναμε απολογιστικά σχετικά με τη δράση μας και των εκλεγμένων μελών στο ΔΣ της ενιαίας «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», με τη συμπλήρωση ενός έτους θητείας τους στο ΔΣ της ΕΜΕ:

Έκλεισε ήδη ένας χρόνος  μέσα στον οποίο επαναδραστηριοποιηθήκαμε για τα ζητήματα λειτουργίας της ΕΜΕ. Τα κείμενά μας αυτής της περιόδου προκάλεσαν συζητήσεις και σε κάποιο βαθμό επέφεραν και αποτελέσματα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε πως η διαφάνεια στη λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ δεν είναι ακόμη ζητούμενο για το ΔΣ. Επομένως η διαφανής λειτουργία του ΔΣ της ΕΜΕ είναι προαπαιτούμενο για τη συζήτηση και επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της μαθηματικής κοινότητας, με συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω και στο πνεύμα αυτό θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας.
(…) Επομένως η ευθύνη για την αξιόπιστη και διαφανή λειτουργία της ΕΜΕ ανήκει σε όλους μας μέλη και μη μέλη της ΕΜΕ (και οπωσδήποτε στα μέλη του ΔΣ), για έναν επιπλέον λόγο αφού εκτιμάμε πως θα αποβεί αποτελεσματική βάζοντας φρένο στην κατηφόρα που στο τέρμα της υπάρχει μόνο η ΕΜΕ –σωματείο σφραγίδα...
Και αυτή η κατάληξη είναι ευθύνη όλων μας να ανατραπεί... [8].


Για τα… αποτελέσματα της ευθύνης όλων μας χαρακτηριστικό είναι το κείμενό μας που ακολούθησε στις 26/3/2012 απολογιστικό της ΓΣ (11/3/2012) με τίτλο: Συμβολή στο διάλογο για το ρόλο των επιστημονικών ενώσεων σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς. Περιδιαβαίνοντας την πρόσφατη (11-3-2012) Γ.Σ. της ΕΜΕ [Αναφορές σε μια παγκόσμια πρώτη ενός απολογισμού, του 2011, που κάτι παρασιώπησε, κάτι αποσιώπησε, κάτι παρέλειψε, κάτι διαστρέβλωσε…][9]  Σε αυτό ξεκαθάρισε το τοπίο ειδικά με τις ενότητες:
1. Η Γ.Σ. και η τήρηση των πρακτικών ΚΑΙ 1.1. Η μη μαγνητοφώνηση δημόσιων εκδηλώσεων είναι εμμονή στην αδιαφάνεια.

Μάλιστα, επειδή το σκεπτικό του δεν έχει ξεπεραστεί το αναδημοσιεύουμε εδώ, για την ενημέρωση όσων έχουν χάσει επεισόδια .


1. Η Γ.Σ. και η τήρηση των πρακτικών
Επειδή, όμως, η καλή... μέρα από το πρωί φαίνεται, από την έναρξη κιόλας της Γ.Σ. (11.09 πμ, με 33(!!!) παρόντες) το προεδρείο έθεσε στη Γ.Σ. το ζήτημα της μαγνητοφώνησης ως μέσο τήρησης των πρακτικών της.

Επισημαίνουμε πως για το ζήτημα αυτό υποβάλαμε σχετικό αίτημα στο ΔΣ (στην 3η συνεδρίασή του στις 27-5-11) να αποδεχθεί την πρότασή μας για μαγνητοφώνηση /απομαγνητοφώνηση των συνεδριάσεών του (και των Γ.Σ.) και έκτοτε επανήλθε το θέμα προς συζήτηση επανειλημμένα με πρόσφατη αναφορά στη 12η συνεδρίαση (27-1-12) με τη συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ να αρνείται συστηματικά, κατηγορηματικά και επίμονα... τη μαγνητοφώνηση τόσο των συνεδριάσεών του όσο και των Γ.Σ.

Στη Γ.Σ., όμως, το προεδρείο “έσπευσε” να θέσει το ζήτημα της μαγνητοφώνησης/ απομαγνητοφώνησης της Γ.Σ., και παρά το ότι δηλώσαμε πως φροντίσαμε και εξασφαλίσαμε να υπάρχει ένα μαγνητόφωνο το οποίο και μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προεδρείο και επιπλέον αναλάβαμε να καλύψουμε ως χορηγία τη σχετική δαπάνη της μαγνητοφώνησης/απομαγνητοφώνησης, η πρόταση απορρίφτηκε μετ’ επαίνων...  από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ και τους περί αυτών...

Μάλιστα το “σκεπτικό” της πρότασης απόρριψης ήταν πως «έχουμε καθιερώσει μια καλή σειρά ας μην τη χαλάσουμε τώρα με μαγνητόφωνα και άλλα παρόμοια»... Ένα σκεπτικό αποκαλυπτικό της αδιαφάνειας που έχει εγκατασταθεί σε όλες τις διαδικασίες της ΕΜΕ, με πρωτοβουλία και  ευθύνη του ΔΣ της... και μια απόφαση της Γ.Σ. που νομιμοποίησε την αδιαφάνεια... Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η νομιμοποιητική πρακτική του ΔΣ της ΕΜΕ που μεταλλάσσει τη Γ.Σ. σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ...

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα; Στην πραγματικότητα έχει “καθιερωθεί” μια κακή σειρά που έχει οδηγήσει την ΕΜΕ σε ιστορικά χαμηλά μελών, δηλαδή στους 963 ψηφίσαντες το 2011!!! Πρόκειται, λοιπόν, για μια κακή πρακτική που έχει στόχο να μην τηρούνται πρακτικά ή να ζητείται (για εφέτος) να κατατεθεί γραπτά η παρέμβαση. Αλλά και για αυτή την περίπτωση η καθιερωμένη πρακτική είναι επίσης κακή αφού, για παράδειγμα, η παρέμβασή μας -με άλλους δύο συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση- στη Γ.Σ. της 13-3-2011 αν και κατατέθηκε γραπτά δεν συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά!!!

Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως αυτή η παρέμβασή μας αποκάλυψε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι με βάση οικονομικά στοιχεία που προφορικά ανακοίνωσε ο τότε Γ.Γ. η πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ είχε στην κατοχή της (προεκλογικά) τον κατάλογο των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών της ΕΜΕ και τον χρησιμοποίησε για να ταχυδρομήσει προεκλογικό υλικό (και με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο) της παράταξης (με διεύθυνση αποστολέα κτίριο όπου στεγάζονται τμήματα ΑΕΙ). Αν και με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη Γ.Σ. ο Γ.Γ. αποδείχτηκε, όπως τότε επισημάναμε, η προνομιακή μεταχείριση της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ από το απερχόμενο ΔΣ της ΕΜΕ ο τότε Γ.Γ. και σήμερα μέλος της ΕΕ (πρώτος σε ψήφους) δεν δευτερολόγησε επ’ αυτού.

Αυτή με δυο λόγια είναι η “καλή σειρά” που, στη Γ.Σ. της 11-3-12 των 33 (τριάντα τριών!!!), εκείνη τη στιγμή, συμμετεχόντων..., έσπευσε, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ, να διασφαλίσει πως θα συνεχιστεί!!! Αποφάσισαν μάλιστα να μην μαγνητοφωνούνται οι Γ.Σ. τόσο αυτή που διεξήχθη όσο και η επόμενη(!) του 2013(!), δηλαδή στο... διηνεκές!
Τόσο καλά, τόση αυθαιρεσία και μάλιστα σε... βάθος χρόνου...


1.1. Η μη μαγνητοφώνηση δημόσιων εκδηλώσεων είναι εμμονή στην αδιαφάνεια

Σημειώνουμε ότι δημόσια (αλλά όχι από το βήμα της Γ.Σ. ώστε να έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε) ακούστηκε εναντίον της μαγνητοφώνησης τόσο των πρακτικών της Γ.Σ. (όσο και των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΜΕ) το “επιχείρημα” πως η μαγνητοφώνηση δημόσιων εκδηλώσεων είναι εμμονή(!!!)
Με βάση αυτή την αγοραία λογική καταψηφίστηκε η σχετική πρόταση επειδή διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια αλλά και την ευκολία της καταγραφής των απόψεων που διατυπώνονται με στόχο μια αξιόπιστη τήρηση πρακτικών ενώ αντίθετα υπερψηφίστηκε η αδιαφάνεια με τη χειρόγραφη τήρηση πρόχειρων πρακτικών που θα καθαρογραφούν μετά… φυσικά από μνήμης(!!!) -οπότε και ό,τι ξεχαστεί ξεχάστηκε, ό,τι αποσιωπηθεί αποσιωπήθηκε, ό,τι παραποιηθεί παραποιήθηκε κ.ο.κ. και αυτό, σύμφωνα με την πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ, είναι μια “φυσιολογική” κατάσταση!!!
Θα το πούμε άλλη μια φορά, και θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί, πως η μαγνητοφώνηση πρακτικών δημόσιων συνεδριάσεων δημόσιων ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ οργάνων είναι δείκτης διαφάνειας οπότε αναλογικά καθένας που την αρνείται (αιτιολογημένα ή όχι) έχει κάτι να κρύψει...[10]


Πρόσφατα, γνωρίζοντας και τα πρακτικά της ΓΣ (12/3/2017) όπου αποφασίστηκε να μαγνητοφωνούνται τα πρακτικά των ΓΣ από την επόμενη ΓΣ  επανέφερα στο ΔΣ με την ευκαιρία της συνεδρίασής του (16/6/2017) πρόταση (με αρ. πρωτ. 199/2-6-17) να λάβει το ΔΣ απόφαση ώστε να εναρμονιστεί με την απόφαση της ΓΣ, 12/3/2017 (να μαγνητοφωνούνται τα πρακτικά της) ΚΑΙ να αποφασίσει τη μαγνητοφώνηση (απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ και ζητώντας φυσικά ένα αντίγραφο να είναι στη διάθεση των (ενεργών) μελών της ΕΜΕ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Η απόφαση του ΔΣ αναρτήθηκε  στις 5/7/17 και αναφέρει επιλέξει:
Θέμα: Πρόταση μελών για μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων του ΔΣ.
Το Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε τη μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων του Δ.Σ., ώστε να μπορεί να γίνει χρήση του υλικού, αν υπάρχουν αμφισβητήσεις... Απέκλεισε όμως τη δυνατότητα διανομής του ψηφιακού υλικού[11].

Ελπίζω, πως δεν είμαι το μοναδικό μέλος της ΕΜΕ που αντιλαμβάνομαι αυτή την απόφαση ως αντικαταστατική εφόσον παραβιάζει πρόβλεψη (άρθρο 20) του καταστατικού ψαλιδίζοντας δικαιώματα των μελών της ΕΜΕ.

Το άρθρο 20 ορίζει πως «Κάθε μέλος της Ε.Μ.Ε. επίσης έχει το δικαίωμα να λαβαίνει γνώση όλων των παραπάνω βιβλίων».
Άρα εφόσον η μαγνητοφώνηση των συζητήσεων του ΔΣ αποφασίστηκε ΤΟΤΕ το ψηφιακό υλικό επέχει θέση πρακτικών, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και των νέων τεχνολογιών και φυσικά συμβάλλει στη διαφάνεια διά της πιστής απόδοσης των λεγομένων στις συνεδριάσεις... Άρα  για να είναι σε ισχύ το άρθρο 20 κάθε μέλος της Ε.Μ.Ε. επίσης έχει το δικαίωμα να λαβαίνει γνώση του ως άνω υλικού.

Αν και θα έπρεπε να είναι περιττή η υπόμνηση επισημαίνω πως τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ εκπροσωπούν στο ΔΣ τα μέλη της ΕΜΕ οπότε οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψη τους εκ της θέσης τους ή/και οτιδήποτε λένε ως μέλη του ΔΣ υποχρεούνται να τα δημοσιοποιούν στα μέλη της ΕΜΕ είτε αυτά τους ψήφισαν είτε όχι.
Με δυο λόγια δεν ισχύει η προστασία της ιδιωτικότητας των μελών του ΔΣ όταν συζητούν εντός του ΔΣ. Αν χρειάζονται την ιδιωτικότητα ΤΟΤΕ μπορούν να περιοριστούν στο σπίτι τους και εκεί να λένε ότι νομίζουν σε όποιον νομίζουν.
Σε κάθε άλλη περίπτωση όλα είναι δημόσια.
Ο κανόνας αυτός ΔΕΝ έχει εξαιρέσεις, παρά μόνον εκ του πονηρού...


Γ. Η πίτα” των επιτροπών μοιράστηκε όπως “έπρεπε” άνισα, αντικαταστατικά, με αδιαφάνεια και χωρίς ανακοινωμένα (ή μη ανακοινωμένα) κριτήρια...

Ολοκληρώνοντας το κείμενό μας αυτό μας πρόλαβε η ανακοίνωση των αποφάσεων του ΔΣ στη συνεδρίασή του (16/6/2017)[12].
Σε αυτήν ορίστηκαν πλήθος επιτροπών, οι περισσότερες σχετίζονται γ) (…) με τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΕΜΕ”.
Αναφέρουμε, λοιπόν, ότι το ΔΣ αποφάσισε “β) ότι ο πυρήνας της κεντρικής επιτροπής εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΕΜΕ θα είναι το προεδρείο του Δ.Σ καθώς και τα μέλη του ΔΣ Σ. Λαμπροπούλου. Β. Βισκαδουράκης Ι. Κερασαρίδης, Ε. Κουνιάς”.

Επισημαίνουμε την ex oficcio συμμετοχή του Προεδρείου της ΕΜΕ, που συγκροτούν ο Πρόεδρος, ο ΓΓ και ο Ταμίας της ΕΜΕ και όπως αντιλαμβάνεστε στον πυρήνα της κεντρικής επιτροπής εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΕΜΕ  και... δίκην Προεδρείου ορίστηκαν ένα μέλος του ΔΣ από κάθε παράταξη και επειδή οι κανόνες συνηθίζεται να παραβιάζονται... από τη «Μαθηματική Άνοιξη» ορίστηκαν δύο!!!

Μία καθοριστικά σημαντική έλλειψη, όμως, είναι πως στον πυρήνα της κεντρικής επιτροπής εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΕΜΕ ΔΕΝ ορίστηκε ούτε ένα ενεργό μέλος της ΕΜΕ, έτσι για να τιμηθεί  ο απλός εργάτης” των μαθηματικών...
Μπράβο τους άξιοι!!!

Πάντως, μην ανησυχείτε... η επεξεργασία των (ανακοινωμένων) στοιχείων κατέδειξε ότι η πίτα” των επιτροπών μοιράστηκε όπως “έπρεπε” άνισα, αντικαταστατικά, με αδιαφάνεια και χωρίς ανακοινωμένα (ή μη ανακοινωμένα) κριτήρια...

Έτσι μακράν σε απόσταση με 6(!!!) συμμετοχές η εκλεγμένη με τη Μαθηματική Άνοιξη κα Σ. Λαμπροπούλου (Κεντρική Επιτροπή 100 χρόνια ΕΜΕ & Επιτροπή συνεργασίας με τα ΑΕΙ & Επιτροπή συνεργασίας με Επιστ. ενώσεις & Επιτροπή διαφήμισης & Επιτροπή Σεμιναρίων & Αντιπρόεδρος στην Ε.Γ. της Επιστημονικής Επιτροπής του 34ου Συνεδρίου.

Ακολουθούν με 3(!!!) συμμετοχές έκαστος ο κ. Κουνιάς Ε. (από την αποψιλωμένη ΚΑΕΜΕ) στις: Κεντρική Επιτροπή 100 χρόνια ΕΜΕ & Επιτροπή προσφορών για τα περιοδικά & Επιτροπή συνεργασίας με τα ΑΕΙ), ο κ. Βισκαδουράκης Βασ. (από τη “Μαθηματική Άνοιξη”) στις: Κεντρική Επιτροπή 100 χρόνια ΕΜΕ & Επιτροπή διαφήμισης & Επιτροπή με σχολεία.
Και ο κ. Δρούτσας Π. (από τη ΔΠΜ) στις: Επιτροπή προσφορών για τα περιοδικά & Επιτροπή Χορηγιών & Επιτροπή συνεργασίας με Επιστημονικές ενώσεις.

Όσον αφορά το Προεδρείο της ΕΜΕ αν και ex oficcioο (αυτο)περιορίστηκαν σε 3 συμμετοχές ο Πρόεδρος και 3 επίσης ο ΓΓ με τον Ταμία, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας(;), να συμμετέχει σε 6(!!!) επιτροπές.   
Οι υπόλοιποι, μέλη του ΔΣ (και μη μέλη της επιλογής των παρατάξεων), περιορίστηκαν σε 2 συμμετοχές στις ως άνω επιτροπές και κάποιοι σε μία.

Στον αντίποδα, από το ΔΣ δεν συμμετέχουν σε καμιά επιτροπή οι κ.κ. Καλαβάσης Φ., Παπαδόπουλος Κ. (από τη ΔΠΜ και παρόντες στη συνεδρίαση στις 16/6/2017) και ο κ. Στ. Νεγρεπόντης (απών από τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 16/6/2017).

Επισημαίνουμε πως και από την απλή ανάγνωση των (αναρτημένων) πρακτικών στις 16/6/2017 διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι επιτροπές.

Αρχικά, όμως, εκτιμάμε πως θα λειτουργήσουν αδιαφανώς  και βέβαια από όσους εμπλέκονται σε πολλές επιτροπές περιμένουμε να παράγουν πολλαπλάσιο έργο αναλογικά με την εμπλοκή τους.
Με δυο λόγια, για παράδειγμα,  6 συμμετοχές απαιτούν 6πλάσιο έργο να παραχθεί από τον κατέχοντα 6 καρέκλες, αναλογικά βέβαια και για τις 3 καρέκλες περιμένουμε 3πλάσιο έργο κ.ο.κ.

Ειδικότερα μάλιστα από όσους ενεπλάκησαν διά της επιλογής τους από τις παρατάξεις και ενώ δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια πρόσκληση στα μέλη της ΕΜΕ (ενεργά και μη) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αφού καταστούν ενεργά να εμπλακούν στις επιτροπές ώστε να υπάρξει και διαφάνεια και μαζικοποίηση.
Από τους εκλεκτούς” των παρατάξεων, λοιπόν, επειδή επελέγησαν αδιαφανώς και αντικαταστατικά περιμένουμε να αποδώσουν τουλάχιστον κάτι παραπάνω από τις καρέκλες” μία ή δύο(!!!) που αριστίνδην κατέλαβαν.

Αθήνα 7/7/2017
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου




[1] Ωραιόπουλος, Γιώργος Κ. (1988) ΕΜΕ (1918-1988) Τα πρώτα εβδομήντα χρόνια. Αθήνα: ΕΜΕ
[2] Ωραιόπουλος, Γιώργος Κ. (1988) ΕΜΕ (1918-1988) Τα πρώτα εβδομήντα χρόνια. Αθήνα: ΕΜΕ
[3] Ωραιόπουλος, Γιώργος Κ. (1988) ΕΜΕ (1918-1988) Τα πρώτα εβδομήντα χρόνια. Αθήνα: ΕΜΕ
[4] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2011/10/6_15.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 15/10/2011)
[5] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2011/10/6_15.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 15/10/2011)

[6] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2011/10/6_15.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 15/10/2011)
[7] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/01/blog-post_26.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 26/01/2012)
[8] Η έμφαση με bold δόθηκε από μας
[9] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/03/11-3-2012.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 26/3/2012)

[10] http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2012/03/11-3-2012.html (αναρτήθηκε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” 26/3/2012)
[11] http://www.hms.gr/?q=node/1243  Η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας
[12] http://www.hms.gr/?q=node/1243 (αναρτήθηκε στις 5/7/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.