ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Προτάσεις για τα περιοδικά της ΕΜΕ (δεκαετία 1980) Γιατί το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Ημερίδα με θέμα "Προτάσεις βελτίωσης των περιοδικών Ευκλείδης Α΄ και Β΄" που διοργανώνεται με απόφαση (10/7/2017) του ΔΣ της ΕΜΕ την Παρασκευή 8/9/2017, ώρα 16.00 (στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΜΕ). Όπως σημειώνεται http://www.hms.gr/?q=node/1244 η ημερίδα “είναι ανοικτή και έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν και να σχολιάσουν οι συνάδελφοι. Ελπίζουμε η ημερίδα να αποτελέσει την αφετηρία ενός δημιουργικού διαλόγου και στενότερης συνεργασίας των συναδέλφων με τα περιοδικά της ΕΜΕ”.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στην ημερίδα (με εισήγηση) θα αναφερθώ στις προτάσεις για τα περιοδικά Ευκλείδης Α΄ και Ευκλείδης Β΄ της περιόδου της μεταπολίτευσης γιατί το παρελθόν πρέπει να μας… διδάσκει.

Με την ευκαιρία της προετοιμασίας σας για την ημερίδα είτε ως εισηγητές είτε ως συμμετέχοντες, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου, σας προτρέπουμε να διαβάσετε το υλικό και να ασχοληθείτε με τις θέσεις που διατυπώνονται (δεκαετία του ‘80) και να δώσετε καταρχήν ερμηνείες τι μεσολάβησε και φθάσαμε εδώ και να αναζητήσετε τρόπους να ξαναπιάσουμε το νήμα και να πάρουν τα περιοδικά κεφάλι.

Οι προτάσεις δημοσιεύονται στην «Ενημέρωση» στο τεύχ. 17-18 (Σεπτ.-Οκτ. 1982), σελ. 25-29 και στο τεύχ.  20 (Μάης 1983), σελ. 7-10.
Επίσης  στην «Ενημέρωση» 20 (Μάης 1983), στη στήλη «Αλληλογραφία» (σελ. 17-18) δημοσιεύεται επιστολή με απόψεις για τον Ευκλείδη Α΄ και επιστολή με προτάσεις από Παράρτημα για περιοδικά, σεμινάρια κλπ.

Ο αντίκτυπος των περιοδικών της ΕΜΕ έχει και οικονομική συνιστώσα πέραν της επιστημονικής.
Για να έχουμε, λοιπόν, μια τάξη μεγέθους αναφέρουμε τα παρακάτω στοιχεία που αναδεικνύουν το πρόβλημα και κυρίως σηματοδοτούν ότι η βελτίωση της ποιότητας σε έδαφος διαφανούς και δημοκρατικής λειτουργίας τους θα συμβάλλει στη μαζικοποίηση της ΕΜΕ και συνάμα στην αύξηση της κυκλοφορίας τους ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές τους.

i. Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 4 (1978) σελ. 17 (σχετικά με τον Ευκλείδη Α΄ και Β΄) αναφέρει πως: “Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες έφθασαν συνολικά στο ύψος των 44.080 τευχών περίπου

ii. Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 3 (1977) σελ. 6 (σχετικά με τον Ευκλείδη Α΄ και Β΄) αναφέρει πως: “Όλα δείχνουν ότι ο ΣΤΟΧΟΣ μας να φτάσουμε στα 50.000 τεύχη το δίμηνο είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμος. Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες είναι 25.000 τεύχη! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις παραγγελίες αυτές οι 3.800 δηλαδή το 10% είναι παραγγελίες που ΄κανε το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ (…)

iii. Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 2 (χ.χ.) σελ. 2 (στο Γράμμα από το Δ.Σ.) αναφέρει πως: “(…) φέτος [1977] το περιοδικό κινήθηκε γύρω στα 27.000 τεύχη κατά δίμηνο, παρά τις αντίξοες συνθήκες με την απεργία του κλάδου, με την απεργία των Λιθογράφων, με την ανωμαλία στη διακίνηση από το Ταχυδρομείο, με την απόσπαση του ενδιαφέροντος μας στις εκλογές. (…)

Και άρχισε ο... κατήφορος
iv. Στην «Ενημέρωση», τεύχ. 15-16 (1982)  σελ. 43 σχετικά με τον Ευκλείδη Α΄ και Β΄) αναφέρει πως: “Ο Ευκλείδης Α΄ (για τους μαθητές του Γυμνασίου) και ο Ευκλείδης Β΄ (για τους μαθητές του Λυκείου) έχουν ιστορία 50 ετών και η κυκλοφορία τους κυμαίνεται στις 35.000. Πρόκειται για θεμελιώδεις μαθηματικές εκδόσεις”.

Και το ερώτημα είναι: Και σήμερα τι κάνουμε;

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

Αθήνα 21/7/2017 (9.50 μμ)


Σημείωση
Με αρ. πρωτ. 164/19-4-2017 υπέβαλα στον Πρόεδρο, στο Γ.Γ. και στον Ταμία της ΕΜΕ «Πρόταση δεόντως θεμελιωμένη με τα απαραίτητα στοιχεία, για τη στελέχωση των περιοδικών της ΕΜΕ, για να τη συμπεριλάβετε, αν συμφωνείτε,  στην επικείμενη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης 12/5/2017» 

την οποία και μπορείτε να διαβάσετε (και να ανακτήσετε) στη διεύθυνση    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.