ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Σημεία των καιρών: Αδιαφανής συνδιοίκηση/συνδιαχείριση ή η πραγματικότητα της ενσωμάτωσης στο ΔΣ της ΕΜΕ (ενδεικτικά παραδείγματα)

της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου



Το ότι διοικείται αδιαφανώς η ΕΜΕ είναι γεγονός και μετά από τρίμηνη “αποχή” για πολλοστή φορά θα αναφερθούμε σε γεγονότα για τα οποία η μαθηματική κοινότητα οφείλει να είναι ενήμερη.
Πράγματι η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:


1η εκκρεμότητα δηλωτική της αδιαφανούς λειτουργίας του ΔΣ –ΕΕ της ΕΜΕ

Η απολογιστική Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) της ΕΜΕ πραγματοποιήθηκε στις 6/3/16 και είναι η μοναδική ΓΣ όπου αναδείχτηκαν (και μόνο από εμένα -ως μέλος τότε της ΕΕ) τα οικονομικά της ΕΜΕ ως πρόβλημα επιβίωσής της. Παραταύτα ενώ παρήλθαν 3 μήνες δεν υπάρχουν νεότερα(!!!) και τα όσα ακούστηκαν σε αυτήν δεν έτυχαν από την ΕΜΕ καμιάς δημοσιότητας μέχρι και σήμερα! 
Επισημαίνω ότι στη ΓΣ καταγράφηκαν ηχηρές απουσίες μελών του ΔΣ που είτε απουσίασαν είτε για πρώτη φορά στα χρονικά δεν παρενέβησαν σε αυτήν!!!
Με αποτέλεσμα να τραβήξω μόνη μου "κουπί" αμφισβητούμενη ένθεν κακείθεν μια και τα οικονομικά της ΕΜΕ αντιμετωπίστηκαν ως θέμα ταμπού… και όχι ως ζήτημα προς επίλυση.

Μάλιστα ελλείψει των πρακτικών της ΓΣ, αν και έκτοτε μεσολάβησαν 3 συνεδριάσεις του ΔΣ (18/3/16, 15/4/16 και 27/5/16), το ΔΣ και η ΕΕ (σύμφωνα με τις ημερήσιες διατάξεις) παρέμειναν ως σώμα ανενημέρωτοι για όσα διημείφθησαν στη ΓΣ (6/3/16). Συνακόλουθα έχουν παραμείνει ανενημέρωτοι η μαθηματική κοινότητα και το σύνολο των μελών (ενεργών ή μη) της ΕΜΕ εφόσον τα πρακτικά της ΓΣ παραμένουν στο σκοτάδι…  για 3(!!!) μήνες ήδη.
Πρόσφατα, η περιφερειάρχης Αττικής καμαρώνει για το έργο της (την παρελθούσα διετία). Τώρα αν σε αυτό αθροίζεται και το ότι παρά τα γεγονότα που έχω αναφέρει στην έκθεση της μειοψηφίας[1] δεν επιλήφθηκαν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα σας γελάσω και δεν το… θέλω.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να ζητήσω (με αίτηση πλέον) τα πρακτικά της ΓΣ γιατί συμπληρώνουν το φάκελο” των όσων συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας θητείας μου στην Ε.Ε. (2015-2016)[2] και θα αναμένω τις ενέργειες της Περιφέρειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.


2η εκκρεμότητα δηλωτική της αδιαφανούς λειτουργίας του ΔΣ –ΕΕ της ΕΜΕ

Ενόψει της πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ (27/5/16) αναδείχτηκε, στις 26/5/16, περιστατικό που επικεντρώνεται στην ιερή αγελάδα των διαγωνισμών (που διοργανώνει η ΕΜΕ) με το ΔΣ και την ΕΕ να τελούν σε άγνοια. Αναμενόμενη βέβαια άγνοια του γεγονότος μετά και την κωλοτούμπα της συνδιοίκησης «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» (στο εξής «Κίνηση») και ΔΠΜ, κωλοτούμπα που επιβεβαιώνει ότι η αδιαφανής νομή  της εξουσίας θρέφει τη σιωπή ενώ ενώνει και ομοιογενοποιεί .
Αναμενόμενο βέβαια και από τη στιγμή που η «Κίνηση» απείχε μακράν(!!!), σε απόσταση ασφαλείας”, από τις δίκες (Πρωτοδικείο και Εφετείο) για το ΔΣ (2013-2015) της  ΕΜΕ που το καταδίκασαν πάνω από μια φορά και στο Εφετείο. Μετά, όμως, την κωλοτούμπα του έτερου των συμβαλλομένωνπαρέμεινα η μόνη που παραπέμπω σε αυτές τις δίκες... Έτσι δεν περιμέναμε να έχει έγκαιρα πληροφορηθεί οτιδήποτε αρμοδίως το ΔΣ από τα μέλη του ΔΣ που ορίστηκαν στην επιτροπή διαγωνισμών[3] μια και έχοντας αυτονομηθεί σαν επιτροπή ακολουθούν (ΔΠΜ και «Κίνηση») την παγιωμένη και δοκιμασμένη  τακτική της σιωπής και της συγκάλυψης. Έτσι όταν και αν τελεσιδικήσει η μηνυτήρια αναφορά σε 5-10 χρόνια (αν δεν αποσυρθεί στο μεταξύ) τότε τρέχα γύρευε να αποδοθούν ευθύνες!!!


3η εκκρεμότητα δηλωτική της αδιαφανούς λειτουργίας του ΔΣ – ΕΕ της ΕΜΕ

Στις αναρτημένες αποφάσεις του ΔΣ έχουμε αναφερθεί και άλλη φορά ειδικότερα στις αποκλίσεις από όσα αναγράφονται στο βιβλίο των πρακτικών.

Ενδεικτικά αυτή τη φορά εντοπίσαμε (απόφαση συνεδρίασης ΔΣ 6/4/15) ότι η αναφορά Θέμα: 32η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα. Το Δ.Σ. αποφάσισε τα παρακάτω: (…) 3. Η Οργανωτική Επιτροπή συμπληρώνεται με τους (...) και (...)[4] απέχει από την πραγματικότητα όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο πρακτικών[5] τής εν λόγω συνεδρίασης όπου αναφέρεται το σύνολο των ονομάτων της Οργανωτικής Επιτροπής της 32ης Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας (3-8/5/2015). Για τα ονόματα αυτά τελεί σε άγνοια η μαθηματική κοινότητα και με παράπλευρη απώλεια να μην γίνεται αντιληπτό ότι ανακυκλώνονται αποδεδειγμένα οι ίδιοι και οι ίδιοι στις προβεβλημένες θέσεις σε  βάρος όλων ημών των υπολοίπων μελών (ενεργών ή μη) της ΕΜΕ!!!


Με αποδεδειγμένη την αδιαφανή συνδιοίκηση/συνδιαχείριση κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ ενώ ενσωματώνονται ταυτόχρονα καθησυχάζουν πως αν κρατούν τις… αποστάσεις και καταψηφίζουν ή καταγγέλλουν τότε απεκδύονται τις ευθύνες που τους αναλογούν από την τακτική της αδιαφανούς συνδιοίκησης / συνδιαχείρισης που τηρείται και στην οποία συναινούν διά της παρουσίας τους στο ΔΣ! ΑΛΛΑ, όσο στις ανακοινώσεις των αποφάσεων του ΔΣ στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ δεν ανακοινώνεται έγκαιρα και ρητά ποιος ψήφισε ή ποιος καταψήφισε και με ποιο σκεπτικό κάθε απόφαση και όσο δεν δημοσιοποιούν τις απόψεις τους αλλά τις διατυπώνουν εκ τους ασφαλούς στον κλειστό κύκλο του ΔΣ τότε όλα καταντούν απλά δικαιολογίες, μεθοδεύσεις και ημίμετρα για να (συν)καλυφθεί το γεγονός ότι ΔΠΜ και «Κίνηση» συνδιοικούν αδιαφανώς κατά παράβαση των διακηρυκτικών αρχών της «Κίνησης».



Τρία (ενδεικτικά) παραδείγματα για το γεγονός πως ΔΠΜ και «Κίνηση» συνδιοικούν αδιαφανώς κατά παράβαση των διακηρυκτικών αρχών της «Κίνησης»

Α. Το πρώτο παράδειγμα από τη μη κυβερνώσα αριστερά

Μέλος της «Κίνησης» στη συνεδρίαση του ΔΣ (10/7/15)[6]  ζήτησε γνωμάτευση από το νομικό σύμβουλο της ΕΜΕ σχετικά με την παραίτηση μέλους του Δ.Σ. ή της Ε.Ε. Στις 22/10/2015 η γνωμοδότησή του για το άρθρο 40 περί αναπλήρωσης έλυσε το ζήτημα, όπως ακριβώς είχα προτείνει χωρίς βέβαια να ληφθεί υπόψη από το 15μελές ΔΣ της ΕΜΕ η πρότασή μου.
Και τότε παραιτήθηκαν 3 μέλη της «Κίνησης» από το ΔΣ και στη συνέχεια ένα μέλος της Ε.Ε. από τη ΔΠΜ.
Μετά τη ΓΣ (6/3/2016) παραιτήθηκα (αρ. πρωτ. 15620/8-3-16) από την Ε.Ε.[7] για λόγους που ρητά ανέφερα και έχω δημοσιοποιήσει[8] και οφείλονται στο ότι παρεμποδίστηκα στην άσκηση των καθηκόντων μου[9] και βέβαια τηρώντας το “συμβόλαιο τιμής” για εναλλαγή στη θητεία των υποψηφίων της «Κίνησης».
Επισημαίνω ότι ένα χρόνο μετά, σήμερα Ιούνιος του 2016, το εκλεγμένο (με την «Κίνηση») μέλος του ΔΣ που ζήτησε τη γνωμοδότηση δεν έχει ακόμη “ανακαλύψει” λόγους για να παραιτηθεί παραβιάζοντας και τη δέσμευση της «Κίνησης» για εναλλαγή θητείας.
Ένα πολιτικό “ισοδύναμο” αυτής της πρακτικής είναι η άρνηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων να εφαρμόσει την εναλλαγή στη θητεία των βουλευτών του. Ομοιότητες; Ή σημεία των καιρών…


Β.1. Το δεύτερο παράδειγμα από την κυβερνώσα “αριστερά” και τις “αυταπάτες” της

Το Φεβρουάριο του 2016 αποφασίστηκε συνάντηση του ΔΣ με την Επιτροπή του Ευκλείδη Β’. Εκλεγμένο (με την «Κίνηση») μέλος του ΔΣ, που εκείνο το διάστημα ανέλαβε, είχε ζητήσει (και από την «Κίνηση» και από το ΔΣ) αλλά δεν υποστηρίχτηκε η πρότασή του να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας του Ευκλείδη Β’ και μια ανοιχτή επιτροπή από συναδέλφους/ισσες να διερευνήσει το νέο οργανωτικό πλαίσιο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις για τις μαθησιακές ανάγκες.
Η συνάντηση αποφασίστηκε[10] να πραγματοποιηθεί στις 8/2/2016. Εκείνο το χρονικό διάστημα βρισκόμουν εκτός Αθηνών οπότε και δεν έχω ιδίαν αντίληψη τι ακριβώς συζητήθηκε… Παραταύτα ως μέλος της ΕΜΕ και  μάλιστα ενεργό έχω υποχρέωση να ενημερώνομαι και αυτό κάνω αντλώντας την πληροφορία  από δημοσιευμένα κείμενα.


Θα παρακολουθήσουμε, λοιπόν, πως η έλλειψη πληροφόρησης ως σώμα του ΔΣ για το ζήτημα τού τι ακριβώς συζητήθηκε… αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία ΔΠΜ και «Κίνησης» στην αδιαφανή λειτουργία της ΕΜΕ.

Στο ΔΣ, λοιπόν, δεν συζητήθηκε, με βάση τις ημερήσιες διατάξεις, το ζήτημα στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 8/2/2016!
Επισημαίνω πως οι αποφάσεις τόσο της συνεδρίασης 18/3/16[11] όσο και της συνεδρίασης 15/4/16[12] ανακοινώθηκαν αμφότερες στις 21/5/2016 στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ δηλαδή ένα δίμηνο μετά! Τέτοια “αξιοπιστία” στην ενημέρωση των μελών (ενεργών και μη) της ΕΜΕ!

Η πρόταση, λοιπόν, για ένα πλαίσιο άλλης οργανωτικής δομής του “Ευκλείδη Β”, του μέλους του ΔΣ (εκλεγμένο με την «Κίνηση» στον κλάδο της κυβερνώσας “αριστεράς”) καταλήγει κενή περιεχομένου και έτσι αθροίζεται στις δημαγωγικές πομφόλυγες… Εκεί δηλαδή που κατέληξαν στην πράξη με τη θητεία του 15μελούς ΔΣ (και της 3μελούς ΕΕ) όλες οι εκλογικές διακηρύξεις της «Κίνησης»!


Β.2. Το τρίτο παράδειγμα πάλι από την κυβερνώσα “αριστερά” και τις “αυταπάτες” της

Στη συνέχεια ας δούμε πως ακριβώς η «Κίνηση» συνεργάζεται και συνδιοικεί αποδεχόμενη λίγο πολύ κλειστή(!!!) επιτροπή για τα σχολικά βιβλία.

Στις 21/5/16 δηλαδή δύο μήνες μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ 18/3/16 πληροφορηθήκαμε (όταν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ) ότι: Στο “Θέμα: Προτάσεις Ανακοινώσεις
(…) 3. Το Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε τη σύνταξη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση επιτροπών για τα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, η οποία θα κατατεθεί σε επόμενο ΔΣ [13].
Στις 12/5/16 προηγήθηκε η ανάρτηση “Ανακοίνωση για τα σχολικά βιβλία”[14] όχι, όμως, πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία ακολούθησε μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας (25/4/16)[15].
Τέλη Απρίλη (2016), λοιπόν, και παρά το ότι αγνοούσαμε (όπως και η μαθηματική κοινότητα) τι είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 18/3/2016 προσπαθήσαμε να βάλουμε σε μια σειρά τα γεγονότα. Έτσι μετά την ανάρτηση στην alfavita.gr (28/4/2016) του κειμένου από την ΕΜΕ[16] με τίτλο: “Τι συζήτησε η ΕΜΕ με τον υπουργό Παιδείας για τη διδασκαλία των Μαθηματικών” παρεμβήκαμε άμεσα στις 29/4/16 με σχόλιό μας[17] για να ενημερώσουμε τη μαθηματική κοινότητα αίροντας, στο μέτρο των δυνάμεών μας, το κλίμα βυζαντινισμού και αδιαφάνειας που επικράτησε παρά το ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας συμμετείχαν σύμφωνα με την ΕΜΕ 8 μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ [5 μέλη από τη ΔΠΜ και 3 μέλη από την «Κίνηση»] και επιπλέον αδιευκρίνιστος αριθμός εκπροσώπων από δύο ενώσεις την ΕΝΕΔΙΜ [ΕΝΕΔΙΜαθηματικών] και την ΕΠΕΔΙΜ [ΕΠΕΔΙΜαθηματικών].[18]

Ενδεικτικό του κλίματος της αδιαφάνειας εκείνη την περίοδο ήταν ο ενημερωτικός διάλογος στο mathematika.gr[19]. Έτσι αποδεικνύεται το εξαιρετικό ενδιαφέρον της μαθηματικής κοινότητας για τα τεκταινόμενα και τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και λόγω των εμπρηστικών δηλώσεών του για το ποιος(!!!)  θα διδάσκει μαθηματικά. Στο διάλογο αυτό φυσικά και συμμετείχα καταθέτοντας όλες τις πηγές πληροφόρησης που εντόπισα αφού η σιωπή του ΔΣ της ΕΜΕ τόσο για τη συνάντηση όσο και μετά (και για ένα 4ήμερο) υπήρξε εκκωφαντική! Το ίδιο εκκωφαντική ήταν και έλλειψη ενημέρωσης στα μέλη/ και στους αποδέκτες των μηνυμάτων της “Κίνησης” για το τι πραγματικά διημείφθη στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας στις 25/4/2016, αφού συμμετέχοντες και μη συμμετέχοντες στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας αν και εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Κίνησης» θεώρησαν την πληροφόρησή τους προνομιακή και προσωποποιημένη και δεν την μοιράστηκαν με τα μέλη (και τους αποδέκτες των μηνυμάτων της)  της «Κίνησης».

Μάλιστα απηύθυνα “εσωτερικά” ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα “για να [τους] επισημάνω πως είναι τουλάχιστον φαιδρό αν δεν ήταν επικίνδυνο να διαθέτει 6 εκλεγμένα μέλη η «Κίνηση» στο ΔΣ  της ΕΜΕ και να μαθαίνουμε από το mathematica (23/4/16) και όχι από την «Κίνηση» ή άντε από τη ΕΜΕ(!!!) ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τη Δευτέρα 25/4/2016 με τον Υπουργό σχετικά με τη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘ/ΚΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ!!!” (23/4/16 στις 12.30 μμ)

Έτσι, η ανακοίνωση της ΕΜΕ ακολούθησε με 4ήμερη καθυστέρηση στις 28/4/2016[20] και για να επιβεβαιώσει ότι η αδιαφανής νομή  της εξουσίας θρέφει τη σιωπή ενώ ενώνει και ομοιογενοποιεί.

Στη συνέχεια στις 12/5/16 ακολούθησε η ανακοίνωση του Προέδρου και του ΓΓ της ΕΜΕ  που ζητούσαν «Στην προσπάθεια βελτίωσης των σχολικών βιβλίων των Μαθηματικών η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ζητάει από τους συναδέλφους μαθηματικούς την αποστολή προς το ΔΣ της ΕΜΕ παρατηρήσεων που αφορούν:
(α) την επισήμανση λαθών κάθε τύπου
(β) την επισήμανση ατελειών της δομής των βιβλίων
(γ) προτάσεις βελτίωσης»[21].

Εφιστώ την προσοχή σας ότι η ανακοίνωση αυτή και από τη μορφή και από το περιεχόμενό της αλλά και τις υπογραφές που τη συνοδεύουν είναι η επιτομή της κλειστής επιτροπής και δηλώνει πως θα συγκεντρώσει παρατηρήσεις που τυχόν θα σταλούν χωρίς να εξασφαλίζει ότι όσοι/όσες στείλουν παρατηρήσεις θα συμμετάσχουν και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν και σε ποια διαδικασία θα συμμετάσχουν!!!
Λεπτομέρειες θα μου απαντήσει κάποιος. Φυσικά και όχι, γιατί η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της ΕΜΕ επιφυλάσσει για τα μέλη της ΕΜΕ κύρια το ρόλο των ενεργούμενων ενώ οι ανοιχτές επιτροπές είναι μόνο αυταπάτη και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε ενέργεια του 15μελούς ΔΣ και της 3μελούς ΕΕ.

Να και η απόδειξη:
Στη συνεδρίαση του ΔΣ (18/3/16) στις Προτάσεις Ανακοινώσεις αποφασίστηκε: «3. Το Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε τη σύνταξη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση επιτροπών για τα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, η οποία θα κατατεθεί σε επόμενο ΔΣ»[22].

Στις 12/5/16 και χωρίς να έχει αναρτηθεί η εν λόγω απόφαση αναρτήθηκε η παραπάνω ανακοίνωση του Πρόεδρου και του ΓΓ η οποία και δεν συνιστά πρόσκληση ενδιαφέροντος σε καμιά γλώσσα του κόσμου!!!
Επιπλέον το ζήτημα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατέληξε στις ελληνικές καλένδες εφόσον αντί να προκύψει κάτι σχετικό από τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 15/4/16(!!!) με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως για το “Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε επιτροπές για τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία.
Το Δ.Σ της ΕΜΕ αποφάσισε αντί της αποστολής πρόσκληση ενδιαφέροντος, η [κλειστή] επιτροπή αποτελούμενη από τους Α. Φελλούρη, Ι. Κερασαρίδη, Ι. Τυρλή, Γ. Κομπότη και Β. Βισκαδουράκη, να μελετήσει το θέμα σχετικά με προτάσεις – βελτιώσεις και παρατηρήσεις για τα σχολικά βιβλία”(!!!)[23].
Προσωπικά δεν χρειάζομαι άλλη απόδειξη για να είμαι βεβαία πως η «Κίνηση» έπιασε πάτο…, αφού για τα σχολικά βιβλία δεν θα υπάρξει ανοιχτή επιτροπή και άλλες τέτοιες “αηδίες” αλλά μια κλειστή επιτροπή [2 μέλη από τη ΔΠΜ και 3 μέλη από την «Κίνηση»] με πλειοψηφία δηλαδή των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της «Κίνησης»!!!

Και εδώ ολοκληρώνονται τα δύο παραδείγματα για την κυβερνώσα “αριστερά” και τις “αυταπάτες” της. Θα επισημάνω, όμως, ότι διά της συμμετοχής τους στην κλειστή επιτροπή οριοθετείται και η νέα “εποχή” συνεργασίας της με τη μη κυβερνώσα αριστερά!
Μάλιστα αθροίζω ως “παράπλευρη” απώλεια το ότι καταλήγει στις ελληνικές καλένδες η πρόταση που προανέφερα (ενότητα Β.1.), δηλαδή να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας του Ευκλείδη Β’ και μια ανοιχτή επιτροπή από συναδέλφους/ισσες να διερευνήσει το νέο οργανωτικό πλαίσιο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις για τις μαθησιακές ανάγκες. Έτσι χάνεται και η ευκαιρία της “βελτίωσης των σχολικών βιβλίων των Μαθηματικών [και] η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία” να λειτουργήσει με διαφάνεια και να δώσει την ευκαιρία σε νέους και παλιούς συναδέλφους/ισσες μέλη ή μη της ΕΜΕ να πλαισιώσουν την ΕΜΕ και με την ευκαιρία τον Ευκλείδη Β΄.


Καταληκτικά για την ώρα…
Στους κερδισμένους από την αδιαφανή συνδιοίκηση/συνδιαχείριση ή τη νέα πραγματικότητα της ενσωμάτωσης στο ΔΣ λογαριάζονται εκτός από την αδιαφάνεια και τη ΔΠΜ και τους 6 εκλεγμένους με το ψηφοδέλτιο της «Κίνησης» και ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή (Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων)[24] ότι “Τις προάλλες, είχαμε μία συνάντηση με τη Μαθηματική Εταιρία, αλλά και με ειδικές ενώσεις που αφορούν τη διδακτική των Μαθηματικών στην Εκπαίδευση.
-Υπάρχει πλούσιος προβληματισμός.
-Έχουμε επισημάνει την ανάγκη αλλαγής βιβλίων από τις διαδικασίες που γίνονται μέσω του ΙΕΠ και των υπολοίπων εκπαιδευτικών θεσμών.
-Θα το βάλουμε και αυτό στις προτεραιότητές μας”.

Μια παρατήρηση, για την ώρα, ούτε καν το πλήρες όνομα της ΕΜΕ δεν γνωρίζει ο Υπουργός Παιδείας!!! “περισσεύει” το ελληνική και την αποκαλεί συστηματικά “Μαθηματική Εταιρία”. Αλλά ποιος δίνει σημασία σε λεπτομέρειες…

Εκτιμώ πως το “σημαντικό” στις παραπάνω δηλώσεις /επιδιώξεις του Υπουργού Παιδείας είναι ότι συνάδει(!!!) και η κλειστή επιτροπή του ΔΣ της ΕΜΕ για τα σχολικά βιβλία για “να μελετήσει το θέμα σχετικά με προτάσεις – βελτιώσεις και παρατηρήσεις για τα σχολικά βιβλία” (!!!)[25].

Προσωπικά, μαζί με το σύνολο των μελών (ενεργών και μη) της ΕΜΕ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων παρατρεχάμενων του ΔΣ) θεωρώ ότι ανήκω στους χαμένους ΑΛΛΑ όσον με αφορά έχω εμπεδώσει πως αυτές τις δίσεκτες εποχές του απύθμενου θράσους, της ζωώδους έπαρσης και αλαζονείας, της απόλυτης ψευδαίσθησης της παντοδυναμίας, της απαξίωσης της λογικής, του χλευασμού της αλήθειας, του εμπαιγμού του λαού συνιστά δείκτη αξιοπρέπειας το να ανήκεις στους χαμένους.
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου
(1/6/2016)






[1] Βλ. στην: Έκθεση (της μειοψηφίας) της Ε.Ε. της ΕΜΕ (η πλήρης έκθεση -σελ. 32) της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου (μέλος της Ε.Ε.) http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html (αναρτήθηκε στις 7/3/2016 στο blog «Μαθηματικά Τετράδια» και είναι η πλήρης έκθεση (της μειοψηφίας)  της Ε.Ε. της ΕΜΕ  -σε έντυπη μορφή μοιράστηκε στους συμμετέχοντες στη ΓΣ 6/3/16  και  περιληπτικά αναρτήθηκε στις 5/3/16 στην alfavita)
[2] Βλ. ό.π. στην: Έκθεση (της μειοψηφίας) της Ε.Ε. της ΕΜΕ (η πλήρης έκθεση -σελ. 32) της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου (μέλος της Ε.Ε.)
[3] Αποφάσεις συνεδρίασης ΔΣ 19/6/2015 (http://www.hms.gr/node/977) Θέμα: Επιτροπή Διαγωνισμών
Το Δ.Σ. της ΕΜΕ όρισε πρόεδρο της Επιτροπής Διαγωνισμών τον κ. Ανάργυρο Φελλούρη (Α΄αντιπρόεδρο –με αρμοδιότητα στα οικονομικά) και αντιπρόεδρο τον κ. Αλέξανδρο Παπαϊωάννου (Ταμία) και στα μέλη προσέθεσε τους κ. Ιωάννη Τυρλή και Βασίλειο Βισκαδουράκη (Γ.Γ. και Αν. Γ.Γ. αντίστοιχα).
[4] Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 06/04/2015 http://www.hms.gr/node/957
[5] Βλ. στο βιβλίο πρακτικών σελ. 346 στο Θέμα 5ο.
[6] Βλ. “Θέμα: Ερώτημα στο Νομικό Σύμβουλο
Το Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε να σταλεί ερώτημα στο Νομικό Σύμβουλο για γνωμάτευση σχετικά με την παραίτηση μέλους του Δ.Σ. ή της Ε.Ε.” http://www.hms.gr/node/984
[7] Βλ. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 18/03/2016 «Θέμα: Παραίτηση του μέλους της Ε.Ε. κ. Α. Χρονοπούλου
Το Δ. Σ. της ΕΜΕ έκανε δεκτή την παραίτηση της κ. Αγγελικής Χρονοπούλου από μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΜΕ και τη θέση της καταλαμβάνει ο κ. Δημοσθένης Βαρόπουλος» http://www.hms.gr/node/1092
Επισημαίνω ότι η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε στις 21/5/2016! Δηλαδή 2 μήνες μετά!!! Τόση “αμεσότητα” και τόση “αξιοπιστία” στην πληροφόρηση των μελών της ΕΜΕ και της μαθηματικής κοινότητας…
[8] Φυσικά το κείμενο της  παραίτησής μου (με αρ. πρωτ. 15620/8-3-16) “Μετά τη ΓΣ 6/3/16: Παραίτηση του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπής κας Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου” δεν ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ έτσι επιβεβαιώνεται πως η αδιαφάνεια στη λειτουργία της ΕΜΕ καλά κρατεί χάρη στις προσπάθειες του ΔΣ!
Μπορείτε, όμως, να την διαβάσετε στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/632016.html
[9] Προσωπικά όπως ήδη γνωρίζετε εμποδίστηκα έμπρακτα και με την άρνηση χορήγησης αιτούμενων στοιχείων να ασκήσω ως μέλος της Ε.Ε. το έργο της εποπτείας και του ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 41. Τα στοιχεία που επισύρουν ακυρότητα της ΓΣ (6/3/16) και συνακόλουθα την ακυρότητα των αποφάσεών της παρουσιάζονται αναλυτικά στην πλήρη (σελ. 32) ό.π. «έκθεση (της μειοψηφίας) της ΕΕ της ΕΜΕ» αναρτήθηκε στο blog "Μαθηματικά Τετράδια" http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html (ημερ. ανάρτησης 7/3/16).
[10] Βλ. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 22/01/2016 http://www.hms.gr/node/1061
[11] Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 18/03/2016 http://www.hms.gr/node/1092 (αναρτήθηκε 21/5/16)
[12]Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 15/04/2016 http://www.hms.gr/node/1093 (αναρτήθηκε 21/5/16)
[13] ό.π. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 18/03/2016
[14]Βλ. Ανακοίνωση για τα σχολικά βιβλία (αναρτήθηκε 12/5/16)  http://www.hms.gr/node/1086
[17] Βλ. σχετικά “4η δημόσια παρέμβαση” της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου στο blog “Μαθηματικά Τετράδια” με τίτλο:Παρεμβάσεις για ζητήματα που αφορούν στην αδιαφανή λειτουργία της ΕΜΕ (θητεία 2015-2017) με στόχο την ενημέρωση της μαθηματικής κοινότητας” http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2016/05/2015-2017.html (αναρτήθηκε 27/5/2015)
[18]  Βλ. στο: Δελτίο Τύπου. Συνάντηση [25/4/16] της ΕΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας : “(…) Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΜΕ αποτελείτο από τον Α' Αντιπρόεδρο Ανάργυρο Φελλούρη, τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Τυρλή, τον Ταμία  Αλέξανδρο Παπαϊωάννου τον  Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα  Βασίλειο Βισκαδουράκη,  τον Αναπληρωτή Ταμία Ανδρέα Τριανταφύλλου και τα μέλη Φραγκίσκο Καλαβάση, Αναστάσιο Μπακάλη και Γεώργιο Κομπότη(αναρτήθηκε 28/4/16) http://www.hms.gr/node/1085
[19] Βλ. Σχετικά στο “Υπουργός Παιδείας –συνάντηση“ (23/4/2016 στις 8.47 πμ μέχρι 12/5/2016)  http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=6&t=53863
[20] Βλ. στο: Δελτίο Τύπου. Συνάντηση [25/4/16] της ΕΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας : ό.π. (αναρτήθηκε 28/4/16) http://www.hms.gr/node/1085
[21]Βλ. ό.π. Ανακοίνωση για τα σχολικά βιβλία (αναρτήθηκε 12/5/16)  http://www.hms.gr/node/1086 [η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας]
[22] ό.π. Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 18/03/2016 http://www.hms.gr/node/1092
[23] Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 15/04/2016 http://www.hms.gr/node/1093 [η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας]
[24] Ο υπ. Παιδείας για τα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και τα Θρησκευτικά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκαν οι 100 σελίδες αλλαγών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση http://www.esos.gr/print/44190 (αναρτήθηκε 24/5/16)
[25] Αποφάσεις Συνεδρίασης Δ.Σ. 15/04/2016 http://www.hms.gr/node/1093 [η έμφαση με bold και υπογράμμιση δόθηκε από μας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.