ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

2015, εκλογές στην ΕΜΕ: Ποιο είναι το διακύβευμα για την εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής;


της Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου

Λάβαμε (και ταχυδρομικά) την «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» όπου δημοσιεύονται «Το Πρόγραμμα της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» και η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΝΙΚΗΣ - [ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΕ, ΜΑΡΤΗΣ 2015] ΤΗΣ «ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ»  
Για τη διακήρυξη της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» θα περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.

Για τη διακήρυξη, όμως, της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών (ΔΠΜ) θα καταθέσουμε δυο παρατηρήσεις.

1η παρατήρηση: Η ΔΠΜ περιγράφει μια πολύ «ωραία χώρα» την οποία όπως είναι γνωστό διοικεί με αδιαφάνεια και χωρίς κοινωνική λογοδοσία το μονοπαραταξιακό ΔΣ και (η ομογάλακτή του) Εξελεγκτική Επιτροπή που εξελέγησαν το 2013 με αντιδημοκρατικές πρακτικές, πρακτικές που αυτή τη φορά απασχόλησαν και τη Δικαιοσύνη, με αποκλειστική ευθύνη του μονοπαραταξιακού ΔΣ που ενέσκηψε στην ΕΜΕ με τις εκλογές του 2013, και αφού κατεστράφησαν 233 επιστολικές ψήφοι, δηλαδή η ψήφος του ¼ περίπου των ψηφισάντων.
Με αποτέλεσμα το ΔΣ να  είναι έκπτωτο και με βάση τη δικαστική απόφαση για την αγωγή αλλά κυρίως είναι έκπτωτο στη συνείδηση της κοινωνίας και ειδικότερα των μαθηματικών.

Όσοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα «δεδομένα» και την αδιαφάνεια να χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΔΣ (και της Εξελεγκτικής Επιτροπής) της ΕΜΕ αλλά και την απομαζικοποίηση που κατέληξε στρατηγικός τους στόχος, έχει “καλώς”... Ας «ζήσουν» σε αυτή την «ωραία χώρα»....

2η παρατήρηση: Καλούμε τους συναδέλφους που ψηφίζουν και υποστηρίζουν τη ΔΠΜ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν για την Εξελεγκτική Επιτροπή την επιλογή της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» ΓΙΑΤΙ ενισχύει και εγγυάται τη διαφάνεια και όχι την κυκλική εναλλαγή ελεγκτών /ελεγχόμενων στο ΔΣ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή.
Αυτή η μεθόδευση της ΔΠΜ για εναλλαγή ελεγκτών/ελεγχόμενων δεν δηλώνει δημοκρατική λειτουργία, δεν προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΜΕ και στην τελική πουθενά στη γη οι ελεγκτές δεν εναλλάσσονται σε ρόλους ελεγχόμενων κυκλικά, συστηματικά και σε βάθος χρόνου!!!

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, λοιπόν, χρειάζεται τη συνειδητή σας ψήφο για την Εξελεγκτική Επιτροπή, που διασφαλίζει τη διαφάνεια και για αυτό είναι σημαντική η συνειδητή ψήφος σας στην Εξελεγκτική Επιτροπή.

 

 

Προτροπή προς τους

συναδέλφους που ψηφίζουν και υποστηρίζουν τη ΔΠΜ:

Για το τόσο σημαντικό ζήτημα της συνειδητής ψήφου σάς προτείνουμε, πριν αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε για την Εξελεγκτική Επιτροπή, να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο (του δημοτικής κίνησης Λέσβου «Ο Άλλος Δρόμος»[1]


«Περί αξιοπρέπειας


Γράφει ο ποιητής: εδώ κοιμάται η καταγωγή της αξιοπρέπειάς μας. Το αληθινό, το συγκεκριμένο, η λευτεριά, η δικαιοσύνη.
Ακριβώς στην εποχή της πιο μεγάλης καταχνιάς, έχει αξία ο αγώνας για την υπεράσπιση αυτής της αξιοπρέπειας.

Σε όλους τους μαζικούς χώρους, στην εργασία, σε κάθε έκφανση της ζωής, έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε το αληθινό, αποκαλύπτοντας τα ψέματα που μας κυβερνούν. Έχουμε χρέος να μιλάμε για το συγκεκριμένο και όχι να κρυβόμαστε πίσω από αόριστους μεσσιανισμούς.

Να παλεύουμε ενάντια σε ότι και όποιους μάς απαγορεύουν την ελευθερία της σκέψης και μας καλούν για το «καλό μας» να σιωπήσουμε.

Στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου ρεαλισμού, μας έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο «αύριο», μας περιορίζουν στα πρότυπα που οι ίδιοι έχτισαν για να αναπαράγουν την εξουσία τους.

Και η δικαιοσύνη; Το να ξεχνάς τις αρχές σου, τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσες και κλήθηκες και εσύ, όπως και τόσοι άλλοι -και με μεγαλύτερο κόστος- να υπερασπιστούν, είναι και αυτό μέρος του συνολικού προβλήματος, η δική σου ευθύνη για τη σημερινή κατάντια.

Γιατί το να ξεχνάς δε σε κάνει καλύτερο από τον εχθρό.
Μην ξεγελιέσαι από τις Σειρήνες, ο αγώνας είναι καθημερινός και συνεχής και δεν μπορεί να αποσιωπηθεί με υποσχετικές.

Αγώνας και για την ανάδειξη και καταπολέμηση οποιασδήποτε συμπεριφοράς θέτει σε κίνδυνο αυτό που οι προηγούμενοι έχουν κερδίσει με το αίμα τους, αυτό που εσύ ονειρεύεσαι για μια κοινωνία που δε θα διακρίνει την ανθρώπινη ύπαρξη σε κανονικούς και άλλους, δε θα βάζει εμπόδια στη βάση διακρίσεων φύλου, τόπου που γεννήθηκες, αριστερής ιδεολογίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και ηλικίας.

Αγώνας ενάντια σε αυτούς που έχουν την ευθύνη των αδιαφανών και παράτυπων πρακτικών που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος διακρίσεων σε κάθε εργασιακό χώρο, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια.

Και αυτοί που έχουν τέτοια ευθύνη, είναι αυτοί που λόγω της θέσης και της εξουσίας που κατέχουν, αναλώσιμοι υπαλληλίσκοι και οι ίδιοι -γνώση που δεν κατέχουν μέχρι να γίνει μιντιακό θέ(α)μα-, πράττουν αντίστοιχα για να γίνουν αρεστοί στους «απάνω».

Εμπρός, λοιπόν, στην αποκάλυψη και όχι στην υπεράσπιση του κρυφού. Μην αφήσουμε την επιβαλλόμενη αντίληψη του «φταίμε όλοι» να μας κάνει σιωπηλούς. Να υπερασπιζόμαστε ή να καταδικάζουμε την κάθε περίπτωση ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη και όχι να κρυβόμαστε πίσω από γενικόλογες αερολογίες που δε θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Να διακρίνουμε πάντα τη σύνδεση αυτών των πράξεων και συμπεριφορών με το ζήτημα της εξουσίας και της πρακτικής εφαρμογής πολιτικών ανελευθερίας που θέλουν να αφαιρέσουν την ανθρωπιά και να μας κάνουν διαχειριζόμενα εργαλεία. Και να αναδεικνύουμε αυτό που μας ξεχώριζε και μας ξεχωρίζει.

Τις αξίες της αριστεράς, τις αξίες της ζωής μας, το ότι τολμάμε να ονειρευτούμε, να ζητάμε και να ετοιμάζουμε ένα καλύτερο «αύριο».
28/11/2014


Για την επιλογή (και την αντιγραφή): 
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου: Υποψήφια για την Εξελεγκτική Επιτροπή, με συνειδητή επιλογή, στις εκλογές στην ΕΜΕ, για το ΔΣ και ΕΕ, στις 15/3/2015

13/2/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.