ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. 3η συνεδρίαση ΔΣ της ΕΜΕ 29-4-13

του Γιάννη Κερασαρίδη  

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Α΄ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

§ 01.  Στις 12/4/2013 μου διαβιβάστηκε, μέσω υπαλλήλου της ΕΜΕ, πρόσκληση όπως η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ» ορίσει μέλη της που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στην Οργανωτική Επιτροπή, την Επιστημονική Επιτροπή και τα Στρογγυλά Τραπέζια για το 30ό Συνέδριο της ΕΜΕ. Μετά από διαβούλευση τους απέστειλα, από μέρους της ΚΙΝΗΣΗΣ, το παρακάτω σημείωμα, περιμένοντας απάντησή τους. Είναι φανερό πως ποτέ τους δεν μου απάντησαν...

«----- Προωθημένο μήνυμα -----
Απο: Kerasaridis Yiannis <kerasaridis@yahoo.gr>
Προς: "info@hms.gr" <info@hms.gr>
Στάλθηκε: 11:07 μ.μ. Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013
Θέμα: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ κλπ.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ
Προς τους: Δημάκο Γιώργο, πρόεδρο της ΕΜΕ
                 Κρητικό Μανώλη, γ. γραμματέα της ΕΜΕ
Αθήνα 15/4/2013  
κύριοι,
με βάση την προφορική πρόσκληση που μας διαβιβάστηκε, για την αποστολή λίστας ονομάτων μελών της ΚΙΝΗΣΗΣ μας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή, έχουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
α)  υπενθυμίζουμε πως κάθε χρόνο η "ΚΙΝΗΣΗ" μας διαμαρτυρόταν για αδιαφανείς χειρισμούς από μέρους σας
β) υπενθυμίζουμε πως πέρυσι γίναμε δέκτες παραπόνων πλήθους συναδέλφων από όλη τη χώρα που μας καταλόγιζαν ανοχή στις αδιαφανείς ενέργειες σας
Κατόπιν των παραπάνω σας δηλώνουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να μετάσχουμε στην Οργανωτική Επιτροπή, στην Επιστημονική Επιτροπή, στο περιεχόμενο και την κατανομή των Στρογγυλών Τραπεζιών.
Για να μπορέσουμε να μετάσχουμε, σ’ όλα τα παραπάνω, ζητούμε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Σε διαφορετική περίπτωση θα το ερμηνεύσουμε σαν άρνηση από μέρους σας, να μετάσχουμε σ’ αυτά τα όργανα και, κατά συνέπεια, θα λάβουμε τα δέοντα μέτρα.

αναμένουμε
ο εκπρόσωπος της ΚΙΝΗΣΗΣ
Γιάννης Κερασαρίδης»  

Στις 25-4-13 αναρτήθηκε στην alfavita.gr και στα «Μαθηματικά Τετράδια» (http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/04/5-4-13-30-2.html) κείμενο των Κερασαρίδη, Μορόγλου και Χρονοπούλου (1) με τίτλο: «ΕΜΕ: και το 30ο συνέδριο σε πορεία αδιαφάνειας;» με το οποίο και πληροφορούσαμε τη μαθηματική κοινότητα  για τα τεκταινόμενα περί το 30ο συνέδριο και ζητώντας το αυτονόητο. Δηλαδή να επικρατήσει η διαφάνεια και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ «δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην ΟΕ και ΕΕ».

§ 02.  Στις 29/4/2013, ημέρα Δευτέρα [Μεγάλη Δευτέρα] θα συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΜΕ στις 9.00΄ μ.μ. με ημερήσια διάταξη ανάμεσα σε άλλα θέματα το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας.

Β΄ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ
§ 03. Στις 29-4-13, λοιπόν το απόγευμα φτάνοντας στη στάση Πανεπιστήμιο, τηλεφωνήθηκα με τους συναυτήκοους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση του ΔΣ από την πλευρά της «Κίνησης» και για λόγους υγείας είτε ανειλημμένων υποχρεώσεων λόγω της ημέρας θα ήμουν ο μοναδικός συμμετέχων από την πλευρά της «Κίνησης. Έτσι ανέβηκα στα γραφεία της ΕΜΕ περιμένοντας την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ. 

Έφτασα στις 7.35΄μ.μ. (με ώρα έναρξης στις θ μμ) κι έκατσα στο γραφείο των υπαλλήλων περιμένοντας να ‘ρχίσει το ΔΣ. Κάποια στιγμή βγήκα στο διάδρομο για περπάτημα. Εκείνη τη στιγμή ανέβαιναν τις σκάλες ο Χρίστος Αθανασιάδης και ο Νίκος Παπαναστασίου. Ο Αθανασιάδης (πρόεδρος της ΕΕ του 30ου συνεδρίου) μόλις με είδε μου απηύθυνε το λόγο λέγοντάς μου: 
— Αθανασιάδης: θέλω να με βοηθήσεις, παίρνοντας μέρος στις εργασίες του Συνέδριου 

Του υπενθύμισα το σχετικό σημείωμα που έστειλα αλλά και το αναρτημένο (στις 25-4-13) κείμενο τα οποία και προανέφερα. Αν και διαπίστωσα ότι ήταν ενήμερος παρ’ όλα αυτά ήταν αρνητικός επιμένοντας στα ίδια. 

Στις 8.00΄μμ. ακριβώς μπήκα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ.
Παρόντες ήσαν οι: Αντωνίου Γιάννης, Βουργάνας Παναγιώτης, Δημάκος Γιώργος, Ζώτος Βαγγέλης, Κρητικός Μανώλης, Μπακάλης Τάσσος, Παπαναστασίου Νίκος, Πολύζος Γιώργος, Σισσούρας Άρης, Τριανταφύλλου Ανδρέας.

Μόλις με είδε ο Δημάκος (Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ), μου είπε:
— Δημάκος: «Γιάννη, σε παρακαλώ μη μπαίνεις από τώρα, γιατί θέλουμε να συζητήσουμε κάποιο θέμα που είναι εκτός ημερήσιας διάταξης. Μόλις τελειώσουμε, θα σε καλέσουμε εμείς». 

Αν και μου έκανε αλγεινή εντύπωση αυτή η συμπεριφορά, εντούτοις δεν έφερα αντίρρηση, για να δείξω την καλή μου προαίρεση. Περιμένοντας να με καλέσουν, πηγαινοερχόμουν από γραφείο σε γραφείο -της Γραμματείας της ΕΜΕ. Εκεί ήταν ο Χ. Αθανασιάδης που κρατούσε στα χέρια του καταστάσεις με ονόματα. Αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος της «ΚΙΝΗΣΗΣ» (όπως εκφράστηκε και διεκδικήθηκε με τις γραπτές και αναρτημένες παρεμβάσεις μας), παρόλα αυτά προσπαθούσε να με πείσει να δεχτώ να δημοσιοποιήσει ονόματα που είχε προαποφασίσει για την Ε.Ε. Εγώ του είπα πως 
— Κερασαρίδης: μπορείτε να πάρετε μια απόφαση σύμφωνη με το αίτημά μας, να την αναρτήσετε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ απόψε και αύριο πρωί-πρωί ανάρτησε τα ονόματα που επιθυμείς 

Συνέχεια μου έλεγε: 
—Αθανασιάδης: υποχώρησε και εσύ λίγο˙ να, θα αναρτήσω μόνο 5-6 ονόματα που θα με βοηθήσουν και τίποτε περισσότερο 

Δεν θέλησε να αλλάξει γνώμη, ώσπου κάποια στιγμή έφτασε στο γραφείο ο Γιάννης Αντωνίου [Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ] και τότε, διεξήχθη μεταξύ μας, ο παρακάτω διάλογος: 

— Αντωνίου: «σκέφτεσαι να έρθεις μέσα;»  
— Κερασαρίδης: «βεβαίως»
— Αντωνίου: «μα, δεν έχεις αυτό το δικαίωμα»
— Κερασαρίδης: «δεν το απαγορεύει το Καταστατικό»
— Αντωνίου: «δεν το προβλέπει το Καταστατικό»
— Κερασαρίδης: «τα προηγούμενα χρόνια επιτρεπόταν όχι μόνο η παρακολούθηση αλλά οι παρατηρητές έπαιρναν και το λόγο»
— Αντωνίου: «αν σου το ζητήσω σαν προσωπική χάρη, τι θα έλεγες;»
— Κερασαρίδης: «μου ζητάς να απεμπολήσω ένα δικαίωμά μου; Για ποιο λόγο μου απαγορεύεις να ασκήσω ένα δικαίωμά μου;»
— Αντωνίου: «Έτσι…»
— Κερασαρίδης: «δηλαδή ετσιθελικά;»
— Αντωνίου: «δηλαδή αν δεν σε αφήσουμε, εσύ θα μπεις βίαια;»
— Κερασαρίδης: «όπως το χαρακτηρίσει κάποιος»

§ 04. Δέκα λεπτά αργότερα, σύνταξα το παρακάτω κείμενο:

«αρ. πρωτ. 14702 /29-4-2013 
 29/4/2013
Προς το ΔΣ της ΕΜΕ
κύριοι παρακαλώ να μου επιτρέψετε να παρακολουθήσω τη συνεδρία του ΔΣ, στην οποία μου δηλώσατε πως δεν μου επιτρέπετε.
Περιμένω γραπτή απάντηση
Γιάννης Κερασαρίδης»,
το οποίο πρωτοκόλλησα και κατέθεσα ό ίδιος στον Γ. Γραμματέα (Κρητικό Μανώλη) (2).

—Δημάκος: «Δεν δικαιούσαι να το καταθέσεις στο ΔΣ, αλλά στη Μαρία [δηλαδή στην υπάλληλο της Γραμματείας]», μου σφύριξε ο Δημάκος. 
Με τη σειρά μου, απευθυνόμενος στα παριστάμενα μέλη του ΔΣ τους είπα:

— Κερασαρίδης: «δηλαδή συμφωνείται όλοι σας, ότι είμαι persona non grata στο ΔΣ»;
Κανένας τους δεν απάντησε, πράγμα που σήμαινε πως αυτοί οι κύριοι, ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη Δημάκου, αλλά δεν είχαν το θάρρος να το παραδεχτούν.

— Κερασαρίδης: σας υπενθυμίζω πως πέρυσι-πρόπερσι παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του ΔΣ όποιο μέλος το επιθυμούσε. Μάλιστα στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση του Μάρτη, ο κ. Δημάκος για να δείξει το πόση δημοκρατία υπάρχει στην ΕΜΕ, διακήρυσσε πως ισχυρό τεκμήριο αποτελεί το γεγονός πως οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ανοιχτές και οποιοδήποτε μέλος της ΕΜΕ μπορεί να παρακολουθεί τις συνεδρίες του.
— Σισσούρας: «εσύ μας συκοφαντείς»
— Κερασαρίδης: «αν η κριτική χαρακτηρίζεται συκοφαντία, τότε δεν μπορώ να συζητώ μαζί σου»
— Σισσούρας «……………..», κάτι ψέλλισε και δεν το άκουσα
— Κερασαρίδης: «κριτική, ναι! συκοφαντία, ποτέ»

Συνάδελφοι, καταγγέλλω τον κ. Δημάκο για αυταρχική συμπεριφορά και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου προσωπικά αλλά και ως μέλος της ΕΜΕ. 

με εκτίμηση
Γιάννης Κερασαρίδης                (2-5-2013)

1. Με τη διευκρίνιση ότι οι υπογράφοντες είναι μέλη της «Ανοικτής Ομάδας του Συντονιστικού Οργάνου της  “Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”», που παρακολουθούμε από το 2011  τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ και είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 23§1 του καταστατικού ο «Γ. Γραμματέας (…) Διενεργεί και διεκπεραιώνει όλη την αλληλογραφία της Ε.Μ.Ε. προσυπογράφοντάς την μαζί με τον Πρόεδρο». 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ κύριε Κερασαρίδη,
    Όλα όσα καταγγέλλετε, είναι προφανή και αναμενόμενα, από ένα σωματείο, που προσφέρει υπηρεσίες, μόνο στην παρέα που το διευθύνει και όχι στους μαθηματικούς. Όσο στηρίζετε την ύπαρξη του "σωματείου" αυτού και ΔΕΝ δημιουργείτε ένα επαγγελματικό σωματείο μαθηματικών, τόσο θα γίνεστε μάρτυς τέτοιων αλλά και χειρότερων γεγονότων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.