ένα blog από μαθηματικούς, για τα Μαθηματικά και τους / τις μαθηματικούς χωρίς... ασκήσεις...

Στόχος μας είναι να ανακοινώνουμε όλες τις εκδηλώσεις των μαθηματικών οπότε και σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στέλνοντάς μας τις ανακοινώσεις σας (εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, βιβλία, περιοδικά, άλλα έντυπα ή άρθρα που δημοσιεύεται ‐με αναφορά τίτλου και ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί)

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΜΕ: και το 30ο συνέδριο σε πορεία αδιαφάνειας;

Από τις 5-4-13  για το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση όταν στη 2η συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε ότι πρόεδρος του συνεδρίου εθιμικά(!!!) είναι ο πρόεδρος της ΕΜΕ που στη συνέχεια (δι)όρισε τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής. Μέχρι εδώ η κατάσταση θα μπορούσε να θεωρηθεί  "φυσιολογική".
Στη συνέχεια, όμως, δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια αφού και το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ θα ακολουθήσει την πάγια τακτική του... αποκλειστικού προνομίου η ΟΕ και η ΕΕ να διορίζεται μετά από πρόταση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής. Και αυτό είναι το φαίνεσθαι, εκείνο που πραγματικά συμβαίνει είναι πως η ΕΜΕ με ευθύνη του τωρινού προέδρου δρα διαχρονικά ως κλειστό κλαμπ συμμετοχών μετά από ατομικές προσκλήσεις και για τα συνέδρια και όσον αφορά τη συμμετοχή στις ΟΕ-ΕΕ.
Έτσι στις 5-4-13 αποφάσισαν στην επερχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ να νομιμοποιήσουν την πρόταση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής!!!

Η θέση της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ» είναι  η πλήρης, και σε όλα τα επίπεδα, διαφάνεια. Έτσι και αυτή τη φορά υποστηρίζουμε ότι το ΔΣ οφείλει από τη μια να ανακοινώσει στην ιστοσελίδα εκτός από την απόφασή του για την ανάθεση στο διορισμένο πρόεδρο της ΕΕ της συγκρότησης των ΟΕ και ΕΕ και από την άλλη να καλέσει τους συναδέλφους – μαθηματικούς μέλη (ή μη) της ΕΜΕ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Επίσης να ενημερώσει τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, όπου υπάρχουν τμήματα που απασχολούνται μαθηματικοί, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα για να ενημερωθούν.
Έτσι το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ θα είναι μια ευκαιρία να πλαισιωθεί με νέο... αίμα το συνέδριο και συνακόλουθα η ΕΜΕ.
Η «Κίνηση», στην περίπτωση αυτή, δηλαδή τα μέλη και οι φίλοι της θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ισότιμα με όλους τους/τις μαθηματικούς για τη συμμετοχή τους στις ΟΕ-ΕΕ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση με τη δημοσιοποίηση της  πρότασής μας  αυτής η μαθηματική κοινότητα θα έχει  την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη δυνατότητα να καταγράψει τόσο τις επιλογές της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών» όσο και τις επιρροές της επιπλέον θα συνιστά ακόμη μια απόδειξη ότι η ΕΜΕ λειτουργεί πλέον και με το "νόμο" ως ιδιωτική επιχείρηση και όχι ως επιστημονικό σωματείο.
Ταυτόχρονα θα αναδειχτεί ότι η «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» συμβάλλει η ΕΜΕ να είναι μόνο μια δεξαμενή προσημασμένων/"προσημειωμένων"  ψήφων που κάθε διετία "εκτελούν" το δημοκρατικό τους δικαίωμα ψηφίζοντας όσους υπογράφουν τη διακήρυξής της ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί προΐσταται στην ΕΜΕ που μετατρέπεται σε τσιφλίκι και τα μέλη διαχωρίζονται με βάση την εκλογική τους στράτευση σε 1ης και 2ης κατηγορίας δηλαδή σε προνομιούχους και πληβείους.
Έφθασε λοιπόν η ώρα αυτή η κατάσταση που εξέθρεψε και η ανοχή μας να πάρει τέλος... 

Η «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών» δεν συνεργάζεται και δεν συνδιαλέγεται αλλά λειτουργεί απολυταρχικά!!! Θα μας βρει, λοιπόν, απέναντι με στόχο να συσπειρώσουμε κάθε ελεύθερη δημοκρατική φωνή αυτούς μάλιστα τους χαλεπούς καιρούς που είναι πρωταρχικό καθήκον και τα επιστημονικά σωματεία να είναι στην υπηρεσία των μελών τους και όχι στην υπηρεσία των αγορών γιατί τότε ενδιαφέρονται για τα κέρδη και όχι για τα μέλη και τα ζητήματα των Μαθηματικών και των μαθηματικών δηλαδή κάνουν ακριβώς το αντίθετο από ό,τι προβλέπει το καταστατικό της ΕΜΕ.

Ενημέρωση 1η (1) από την «Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ», Αθήνα 25-4-2013

Κερασαρίδης  Γιάννης
Μορόγλου Μανώλης
Χρονοπούλου Αγγελική

(μέλη της «Ανοικτής Ομάδας του Συντονιστικού Οργάνου της 
“Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ”», που παρακολουθούμε από το 2011 
τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ και είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες)



1. Βλ. επεξηγηματικά στο: «Ενημερωτικό Δελτίο της «Κίνησης για την Αλλαγή στην ΕΜΕ»: 
Οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ τη διετία 2013-2015» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/2013/04/2013-2015.html αναρτήθηκε 17-4-13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.